Project Description

Book in a Box was een nieuw cadeauconcept voor boeken. Het was geïnspireerd op de populaire geschenkdoosjes zoals Bongo en Cadeaubox. We lanceerden een reeks van geschenkdoosjes rond boekenthema’s. Het was een alternatief voor de klassieke boekenbon, waarmee je eigenlijk alleen maar geld geeft. Het was ook een andere manier om iemand een boek te geven.

Als je niet wist of iemand een boek zou leuk vinden of misschien al had, dan was Book in a Box een perfect alternatief. De ontvanger kon zelf een boek kiezen uit een – door mijn man, een echte boekenwurm, gemaakte – selectie van boeken binnen een thema, vb. Bekroonde romans of Misdaad van eigen bodem.

Boeken zijn altijd leuke geschenken en door een Book in a Box te geven werd het nog persoonlijker. Daarnaast was het ook gemakkelijk. Wie een Book in a Box had gekregen, kon het boek van zijn of haar keuze gewoon online bestellen waarna het netjes aan huis werd afgeleverd.

We kenden niets van de boekensector, maar met passie en gedrevenheid werkten we aan onze ondernemersdroom. We hebben veel (starters)fouten gemaakt. Er was weinig of geen marge om fouten te maken (want een start-up verbrandt nu eenmaal veel cash). We waren actief in een sector onder druk.  Ondernemen in de boekensector was en blijft moeilijk.

Toen wij opstartten bestond de vaste boekenprijs nog niet waardoor elk boek tegen elke prijs kon verkocht worden, zelfs de meest recente boeken. Aangezien wij als kleine speler die luxe niet hadden moesten wij de originele prijs hanteren samen met de kost van de verzending. Daarnaast waren wij niet te koop in de boekenhandels waar we juist met ons product wel moesten liggen. Want een boekengeschenk koop je toch in de boekhandel?

Hoeveel authentieke boekenwinkels uitgebaat door mensen met een passie voor boeken, telt ons land nog? Daar wilden wij met Book in a Box het verschil maken en met een schaalbaar e-commerce model onze passie en liefde voor boeken delen.

Dus dachten we toch in die moeilijke markt een plek te kunnen veroveren. Op vlak van e-boeken waren we zelfs voorlopers, want hoe geef je op een originele manier iemand een e-boek cadeau?  Juist, met een Book in a Box. We maakten veel fouten, zoals veel startups. Het business model zat niet goed. We schatten mensen verkeerd in. We overschatten het potentieel van het product en waren te optimistisch over het groeitempo. We onderschatten de kosten. We kozen voor een ICT systeem dat te gesofisticeerd was voor de volumes die we draaiden (want we waren nog geen bol.com :-).

Het grote succes bleef uit.

Het duurde allemaal langer dan verwacht en uiteindelijk waren we niet sterk genoeg om het faillissement van onze subleverancier te overleven. Misschien had het gewerkt als we meer tijd hadden gehad, misschien ook niet… Maar spijt heb ik alleszins niet. Ik kan terugkijken zonder spijt dat ik het niet heb geprobeerd, ook al bracht het heel veel pijn en verdriet met zich mee. Ik zou het direct opnieuw doen (maar anders), zelfs zonder garantie op succes. De persoonlijke groei en lessen die ik geleerd heb zijn onbetaalbaar.